Fotenie bábätka doma: Praktické rady pre rodičov


Pohľad na fotografiu rozkošného bábätka, ktoré len nedávno prišlo na svet, roztopí snáď každé srdce. Ako a kedy fotiť novorodenca?  Prečítajte si niekoľko užitočných tipov, ktoré vám pomôžu zachytiť neopakovateľné novorodenecké obdobie. 

4029_3-classic-swaddle-fluro-pink-lifestyle

 

Doprajte si čas 

I keď bábätko rastie ako z vody, skúste si po pôrode nechať pár dní na zotavenie, ako aj vzájomné spoznávanie sa. Pokiaľ vás bude fotiť profesionálny fotograf, vyhraďte si na fotografovanie dostatočne dlhý čas, počas ktorého si budete môcť oddýchnuť a nakŕmiť bábätko. Viacerí čerství rodičia uprednostňujú fotografovanie v domácom prostredí, v ktorom sa cítia najlepšie. Cieľom novorodeneckých fotografií nie je len zachytiť dokonalosť bábätka. Krásne a hodnotné sú aj tie zábery, ktoré ukazujú únavu či mamine popôrodné telo. Pretože aj o tom je materstvo.

Zapojte otecka

Aj otecko si môže vyskúšať úlohu fotografa. Stačia základy fotografovania, chuť a trpezlivosť. Môže vás pozorovať počas denných aktivít, a tak zachytávať drobné zmeny vo vývoji bábätka. Dôležité je nechať to plynúť a zbytočne sa nestresovať. Možno práve fotografovanie partnerovi pomôže viac pochopiť, čím prechádzate. Okrem toho môže otecko začať fotografovať aj počas prvých dní narodenia bábätka bez toho, aby bolo narušené vaše cenné rodinné súkromie. Tak isto môžete aj vy zachytiť tie krásne chvíle dieťatka s oteckom. 

4026_3-classic-2-pack-swaddle-liam-the-brave-medallion-lifestyle

 

Svetlo je základ

Zlé osvetlenie dokáže pokaziť aj tú najlepšiu kompozíciu a naopak, správny uhol svetla oživí aj menej vydarený záber. Ak je to možné, využite prirodzené denné svetlo. Bábätko zbytočne nepresvetľujte, pretože sa to odzrkadlí na celkovom výsledku. Veľmi pekné zábery dosiahnete vtedy, keď bude svetlo dopadať z temena hlavy bábätka približne v 45 stupňovom uhle. Pokiaľ budete bábätko osvetľovať zospodu, výsledok bude neprirodzený. 

Zaostrite na detaily

Poznáte ten pocit, keď sa neviete vynadívať na bábätko? Všetko na ňom je také dokonalé! Pri fotografovaní sa sústreďte aj na detaily. Môžete zachytiť jeho drobnú nožičku či ručičku. Detailné zábery sa najlepšie robia prostredníctvom makro objektívov, ktoré môžete pripojiť aj na smartfón. Na webe nájdete množstvo návodov, ktoré vám ukážu, ako na to.

Nešetrite zábermi

Pokiaľ nefotíte výlučne na analógový, klasický fotoaparát, môžete urobiť stovky záberov. Nie vždy sa fotografia podarí na prvý šup. Počas prvých dní a týždňov môžete vy alebo váš partner fotiť kedykoľvek, kedy budete mať na to chuť (a čas). Môžete sa inšpirovať profesionálnymi zábermi svetoznámych fotografov, no nemusíte kráčať v ich šľapajach. Pri troche fantázie sa vám môže podariť naozaj originálny záber. Pri fotografovaní však myslite na bezpečnosť bábätka.
Po mesiaci si nájdite s partnerom trošku času a vyberte tie najkrajšie zábery. Tie dajte čo najskôr vyvolať či vytlačiť, inak vám pravdepodobne zostanú uložené v počítači.

30106_3-metallic-silver-short-sleeve-kimono-aztec

 

Rekvizity a praktické pomôcky

Pri fotografovaní si vystačíte aj s niekoľkými rekvizitami. Najlepšie je mať po ruke:

  • Jednofarebnú deku: tú využijete nielen pri fotografovaní, ale aj pri prikrývaní bábätka. Vyberte si deku z materiálu príjemného pre jemnú novorodeneckú pokožku.
  • Vankúš na dojčenie: umožní vám lepšie si napolohovať bábätko pri fotení.
  • Vlhčené utierky: bábätká kakajú a cikajú väčšinou v tých najnevhodnejších chvíľach, čo veľmi rýchlo zistia všetci rodičia.
  • Elektrický ohrievač: pri záberoch, na ktorých je bábätko nahé, treba miestnosť dostatočne vykúriť. Správna teplota je taká, pri ktorej sa začnete už trošku potiť. Bábätku takáto teplota určite bude vyhovovať.
  • Jednofarebnú posteľnú plachtu: môžete ju použiť ako pozadie. Biela je univerzálna, zatiaľ čo tmavá vám pomôže vytvoriť vhodný kontrast pri fotografovaní.

 

Skúste si fotografovanie užiť !!! 
Uvoľnite sa a pustite sa do toho. Pokiaľ cítite, že je toho veľa na vás alebo na bábätko, fotografovanie odložte.
Nič vám neutečie.