Berta Švarc - Profesionálne fotenie bábätka - ideálny čas sú prvé 2 týždne, radí fotografka

Fotenie novorodencov sa stalo v poslednej dobe veľmi obľúbeným aj napriek tomu, že fotky si dnes už vie spraviť takmer každý. No nie každý sa tomu venuje profesionálne a vie to dotiahnuť do dokonalosti. My sme sa o takomto fotení porozprávali s Bertou Švarc, mimoriadne obľúbenou a profesionálnou fotografkou. 

www.bertasvarcphotographer.com

 

_MG_0234 (1)

 

Kedy je ideálny čas na fotenie bábätka? 

Novorodenecké fotenie sa ideálne fotí do 14-teho dňa bábätka, najlepšie však medzi 6-10 dňom, potom je to už ťažšie a ťažšie. Vystreľujú mu nožičky a ručičky pri každom pohybe, viac nespí ako spí, takže naozaj je treba si ustrážiť tých 10 dní. Určite odporúčam novorodenecké fotenie dohodnúť ešte počas tehotenstva, aby ste si dohodli predbežný termín fotenia. Presný termín fotenia si dohodnete hneď po narodení vášho bábätka, najlepšie sa objednať rovno z pôrodnice čo najskôr, aby sa našiel vyhovujúci termín pre obe strany. 

Čo si treba na novorodenecké fotenie priniesť?

Rodičia, ktorí sa rozhodnú pre novorodenecké fotenie si hlavne musia priniesť úsmev a pohodu, to im vždy píšem. Nikam sa neponáhľať a nemať z fotenia stres. Treba si priniesť základné veci pre potreby dieťatka – určite jednorázové plienky, veľa plienok : ) Odporúčam aj 5-6 kusov. Ďalej jednorázovú nepremokavú podložku a látkové plienky ak si bábätko zvykne odgrcnúť. Ak je dieťatko dokrmované prineste si aj mliečko. A ak má bábätko cumlík prineste aj ten, veľa krát je dobrým pomocníkom pri uspávaní, keď bábo "vyrušujem" polohovaním. Všetko ostatné potrebné na fotenie - rôzne dečky, košíky, čelenky a oblečenie máme k dispozícii. Určite si však môžete priniesť aj vlastné obľúbené outfity alebo doplnky. Spoločne si vyberiete do akej farby budeme ladiť fotky a robíme vždy aj  2-4 outfity. Všetko záleží na dohode s fotografkou. 

EPP3B      _MG_0048


Ako dlho trvá fotenie? 

Novorodenecké fotenie vyžaduje veľmi trpezlivý a citlivý prístup a preto je jedným z najnáročnejších fotení. Od toho sa odvíja aj jeho trvanie. Fotenie bábätka trvá v priemere 2-4 hodiny. Počas tejto doby bábätko uspávame, polohujeme, upokojujeme spolu s rodičmi a to všetko tak, aby malo bábo pri fotení svoj kľud a komfort a boli uspokojené všetky jeho potreby. Každé dieťatko je iné, s niektorými bábätkami sa pracuje jednoducho, niektoré sú zvedavci, trvá im dlhšie zaspinkať, niektorí majú koliky a bolí ich bruško a to celý priebeh jemne komplikuje. A práve preto je dôležité prísť v tom termíne od 6-14 dní. Po tomto období už niektoré detičky začínajú trpieť kolikami, niektorým sa prejaví reflux, väčšina z nich už je viac hore a menej spinká.... Čím je novorodenec starší, tým sú mú menej prirodzené určité polohy a potom je fotenie bábätka náročnou a dlhou "disciplínou".

Rady pred fotením 

Ak má dieťatko na telíčku ešte z pôrodnice napísané meno, tak je potrebné ho pár dní pred termínom fotenia jemne liehom očistiť. Deň pred fotením pokožku dieťatka nekrémujte bielym krémom, ktorý sa veľmi ťažko v deň fotenia čistí. Odporúčam bábätko dojčiť tesne pred cestou na fotenie, kvôli foteniu však bábätko nezobúdzajte, v pokoji a v súkromí ho môžete nadojčiť aj v ateliéri. Ideálne je bábätko obliecť tak, aby nebolo potrebné vyzliekať vecičky cez hlavičku, čo by mohlo dieťatko prebudiť zo spánku. 

121918_8875      newborn-baby-studiolife-photography-edinburgh17

 

Spoločné fotky bábätka s rodičmi 

V prípade ak máte záujem aj o spoločné fotky, je dobré vopred o tom povedať aj fotografke. Rodičom odporúčam čo najjednoduhšie oblečenie. Cieľom je zamerať pozornosť na vás, nie na oblečenie. Na fotenie si oblečte šaty v bledých odtieňoch, vhodné sú farby ako biela, piesková, maslová, mint, horčicová, prípadne jemná bledoružová alebo bledomodrá a to ideálne bez nápisov, vzorov a prúžkov. Maminky môžu využiť služby maskérky, ideálny je jednoduchý makeup a účes. Samozrejme nesmie chýbať dobrá nálada a úsmev na perách. Tieto okamžiky sú jedinečné a nebudú sa už nikdy opakovať. Preto si treba tieto jedinečné chvíle jednoducho vychutnať :) 

Fotenie bábätiek je krásnou spomienkou na toto milé obdobie, ktoré tak rýchlo ubehne.
Preto neváhajte a objednajte si fotenie vášho bábätka ešte v čase, keď je v brušku. Budete mať istotu, že vám neujde termín na fotenie. 

 

Rezervuj si svoj termín tu : https://bertasvarcphotographer.com/contact/

www.bertasvarcphotographer.com

 

3897-_MG_2248-64f5