Čerstvý vzduch je pre dieťa dôležitý aj počas zimy

Robíte aj vy v zime túto chybu? Napravte to čo najskôr

Ani zima by vás nemal odradiť od toho, aby ste zobrali drobčeka na čerstvý vzduch. Nedržte ho medzi štyrmi stenami len preto, lebo vonku je pod nulou!

Deti strácajú teplotu rýchlejšie ako dospelí

Deti strácajú teplotu rýchlejšie ako dospelí, preto sa odborníci zhodujú na pravidle, že bábätko by malo mať na sebe o jednu vrstvu viac ako dospelý. Takže, ak vy si dáte tričko s krátkym rukávom, rolák a bundu, bábätku pridajte pod bundičku či overal ešte tenký svetrík. Jeden, nie tri! Zbytočné babušenie môže viesť k prehriatiu a potničkám alebo sa dieťatko veľmi spotí a prechladne.

Silný vietor a hmla = zostaňme doma

Nepriateľom bábätiek v kočíku je silný vietor, počas ktorého ich radšej von neberte. Ak však chcete drobčeka aj tak prevetrať alebo vietor nie je až taký silný, zakryte kočík ochrannou fóliou, ktorá pomôže chrániť jemnú detskú pokožku. Nepriateľom bábätiek je aj hmla. Vtedy tiež urobíte lepšie, ak zostanete doma.

Kedy je bábätku zima?

Studené ručičky neznamenajú, že je bábätku zima. Lepším ukazovateľom je zátylok. Ak je spotený, je mu teplo a treba jednu vrstvu vyzliecť. Ak je studený, je drobčekovi zima a treba použiť ešte jednu deku alebo radšej prechádzku skrátiť. Niektoré maminy odporúčajú riadiť sa teplotou nošteka. 

Ako zistíte, či je už bábätko dobre prevetrané? Kým si v kočíku spokojne leží alebo spinká, cíti sa pohodlne. V prípade, že mu začnú slziť očká, zdá sa vám úzkostlivé alebo začne plakať, je čas vrátiť sa domov. Dávajte tiež pozor na príznaky podchladenia, medzi ktoré patria modravé pery, tras, nezvyčajná bledosť, najmä v okolí nosa alebo uší. Ak tieto príznaky zbadáte, ukončite prechádzku a utekajte do tepla.